خودِ خودم را عشق است!
به گزارش وبلاگ ورزشی چلسی، سیدسروش طباطبایی پور:در شماره قبل صفحه چراغ راهنما، درباره موضوع جذاب و تودل بروی احساس ارزشمندی باهم حرف زدیم؛ احساسی که برخی روان شناسان نام آن را عزت نفس می گذارند و تمام تلاششان را می کنند و راه کارهایی ارائه می دهند تا این حس ارزشمند، در وجود ما بیش تر و بیش تر شود.
آن ها معتقدند انسانی که حس ارزشمندی نداشته باشد، مثل اتومبیل بدون بنزین است؛ یعنی هرچه قدر هم که خوشگل و خوش قدوبالا باشد، باز هم به سمت خوش بختی حرکت نمی کند و در جهت انسانی، قدم از قدم بر نمی دارد.
پیش از آن که بحث را ادامه دهیم باید یادآوری کنم که در آن شماره یادآوری کردیم که نباید احساس ارزشمندی را با کارآمدی و توانایی های خودمان اشتباه بگیریم. عزت نفس یعنی ما چه قدر خودِخودمان را، بدون درنظردریافت شکست ها و موفقیت های گذشته و توانایی های حال و آینده، دوست داریم؛ ولی کارآمدی یعنی امروز، توانایی انجام چه کارهایی را
داریم یا نداریم.
با این توضیح، در این شماره تلاش می کنیم تا علاوه بر پیشنهادهای شماره قبل، راه کارهای دیگری به شما پیشنهاد دهیم تا احساس ارزشمندی خود را در وجود خودمان افزایش دهید.
- آزمون عزت نفس!
نترسید! چرا هروقت اسم آزمون به میان می آید، فرار می کنید؟ این جا همه چیز امن و امان است و از ورقه و سالن امتحان و مراقب هم خبری نیست. از بین دوگزینه زیر، یکی را انتخاب کنید؛ گزینه ای که بیش تر با روحیه و رفتار شما سازگار است:
گزینه اول: من خودم را همین جوری که هستم، دوست دارم / به کارهای خودم ایمان دارم / در زندگی مستقل هستم / در شرایط مختلف، انعطاف پذیرم / به زندگی خوش بین هستم / نقدپذیرم / نیمه پر لیوان را می بینم / به یادگیری اشتیاق دارم و...
گزینه دوم: دوست دارم تغییر کنم / باید بهتر از این شوم / به خانواده و دوستانم بسیار وابسته ام / به راحتی تغییر را نمی پذیرم / به همه بدبینم / زیر بار انتقاد دیگران نمی روم / نیمه خالی لیوان بیش تر به چشمم می آید / حال وحوصله یاددریافت ندارم و...
اگر ویژگی های گزینه اول، به روحیه شما نزدیک تر است، نتیجه امتحان، به شما می گوید که احساس ارزشمندی بالایی دارید؛ اما اگر موارد گروه دوم، به رفتار شما می خورد، باید این صفحه را چند بار بخوانید و برای بالابردن عزت نفستان، کاری کنید.
- از من تا من!
هرچه قدر فاصله میان خودواقعی ، با توقعی که در ذهن از خودمان داریم، بیش تر باشد، حس ارزشمندی ما کم تر خواهد شد. برای حل این تناقض، باید بسیار روشن و واضح، هدف و خواسته هایمان را از خودمان تعیین کنیم. حتی پیشنهادم این است آن ها را به ترتیب اولویت، روی کاغذ بنویسیم، آن کاغذ را قاب کنیم و جلوی رویمان به دیوار نصب کنیم: 1.... 2.... 3.....
شاید بگویید که ای بابا! حالا چرا قاب؟ و در جواب باید بگویم که اگر خواسته های زندگی مان را دست کم بگیریم و به آن ها اهمیت ندهیم، روزبه روز، عزت نفسمان کاهش می یابد.
- ریزریزکردن اهداف!
پیشنهاد دوم این است که خواسته ها یا اهداف ارزشمند قاب شده یتان را، به بخش ها یا اهداف کوچک تر و قابل دست یابی تر تقسیم کنید و آن را در دفتری، یادداشت نمایید. لطفاً به این مثال توجه کنید: هدف اصلی (نصب شده بر روی تابلو): 1. دوست دارم نقاش بزرگی مثل ونگوگ شوم...
اهداف فرعی (نوشته شده در دفتر یادداشت): 1. ثبت نام در ترم اول کلاس نقاشی 2. خرید وسایل اولیه نقاشی 3. رفتن به نمایشگاه نقاشی تا یک ماه آینده و...
- چای قندپهلو!
برنامه مفصلی برای تحویل دریافت خودمان بچینیم. مثلاً عصر یک روز تابستان، وقتی والدین عزیزمان خانه نیستند برای خودمان یک فنجان چای تدارک ببینیم و از خودمان پذیرایی کنیم. برای تحویل دریافت خودمان، از کارهای کوچک هم آغاز کنید؛ مثلاً اگر گوشه جوراب مبارکمان پاره شده، بی خیالش نشویم و از خیر جوراب قدیمی بگذریم و به جوراب جدید، با لبخند، خیرمقدم بگوییم.
- احساس باهوش!
احساس ارزشمندی در وجود ما، بسیار هوشمند است؛ یعنی اگر در ذهنمان بگوییم انگار هیچ کس مرا دوست ندارد، آن قدر به او برمی خورد که به ما اجازه نمی دهد برای دیدن نیمه پر لیوان، حتی سرمان را هم بلند کنیم. او ساده و زودباور است و حرف ما را به سرعت باور می کند و بدون چون وچرا، می پذیرد.
- بخشش لبـخند!
ماجرای سیل چندماه پیش که یادتان نرفته؟ آیا برای کمک به مناطق سیل زده قدمی برداشته اید؟ شاید بگویید طرح این موضوع چه ارتباطی با عزت نفس دارد؟ روان شناسان معتقدند بخشش، حتی اگر به بخشیدن یک لبخند خلاصه شود، روح ما را سرشار از رضایت می کند و احساس ارزشمندی را در وجود ما، افزایش می دهد.
- ترس از تنهایی!
البته که ما موجوداتی اجتماعی هستیم و حس تنهایی و طردشدن از جمع، برایمان ناخوشایند است؛ اما اگر احساس ارزشمندی خود را بر پایه تأیید دیگران بنا کنیم و به خاطر ترس ازتنهایی، فقط نظر دیگران برایمان اهمیت داشته باشد، تبدیل به انسانی اجتماعی با عزت نفس پایین خواهیم شد.
باید تلاش کنیم حس ارزشمندی خود را به نظر دیگران گره نزنیم، حتی اگر به قیمت تنهایی موقتی ما تمام شود.
- بی خیال!
یکی از آفت های عزت نفس، کمال گرایی است. کمال گراها کسانی هستند که اگر نتوانند کاری را بدون کم ترین نقص انجام دهند، هرگز و هرگز خودشان را نخواهند بخشید و برچسب ناتوانی را روی پیشانی مبارکشان می چسبانند.
این جمله را همیشه و همیشه به خودتان یادآوری کنید که هیچ کس کامل نیست، پس بی خیال؛ من هم کامل نیستم و خودم را با همه نقایصم، می پذیرم.
- زوتوپیا، شهری آرمانی!
در گذشته، معمولاً شخصیت اول داستان یا فیلم نامه های مطرح جهان، ویژگی های خاص و یا منحصربه فرد داشتند؛ تارزان، بت من، رابین هود و...
اما انگار سال هاست که حتی نویسندگان مطرح جهان هم به این نتیجه رسیده اند که شخصیت های معمولی هم اگر به ویژگی های خاصشان توجه کنند، می توانند، خالق داستان های
منحصربه فرد شوند.
از یک انیمیشن معروف مثال می زنم که احتمال می دهم، بیش تر شما آن را دیده باشید؛ زوتوپیا!
شخصیت داستان دوست دارد در آرمان شهری به نام زوتوپیا، کارمند نیروی پلیس شود؛ شهری که ساکنینش، حس غریزی درنده خویی خود را کنار گذاشته بودند تا در کنار هم با آرامش
زندگی کنند.
حالا تصور کنید اگر قرار بود شما نویسنده فیلم نامه این انیمیشن باشید، چه موجودی را برای ایفای نقش اول داستان انتخاب می کردید؟ شیر؟ ببر؟ یا گوریلی قوی هیکل که به راحتی می تواند از پس تبهکاران شهر بربیاید؟
البته که می دانید نویسنده داستان، خرگوشی به نام جودی را برای ایفای این نقش انتخاب کرد؛ خرگوشی که نه قدرتی خارق العاده داشت، نه می توانست از در و دیوار بالا برود و نه گروهی تحت فرمانش بودند که به او کمک برسانند. جودی، خرگوشی است کاملاً معمولی که خودش را همان گونه که هست، پذیرفته؛ به خودش و جهتی که انتخاب کرده ایمان دارد و برای رسیدن به هدفش، تلاش می کند؛ جودی، موجودی است که احساس ارزشمندی دارد؛ آن هم با دُزِ بالا!
منبع: همشهری آنلاین