سد النهضه سد ویرانی، مهمترین تهدید تاریخی علیه مصر

به گزارش وبلاگ ورزشی چلسی به نقل از رای الیوم، محافل مصری همچنان نگران سدالنهضه و تاثیرات مخرب آن بر روی نیل هستند.

سد النهضه سد ویرانی، مهمترین تهدید تاریخی علیه مصر

محمد نصر علام وزیر اسبق امور آبی مصر آنچه سد النهضه نامیده می شود را به سد ویرانی توصیف کرد و گفت که اتیوپی سد را احداث و آبگیری نموده و قصد راه اندازی آن بدون توافق با دو کشور دیگر یعنی سودان و مصر گرفته است.

وی با انتقاد از رویکرد منفعلانه مقامات قاهره در قبال سد النهضه اضافه کرد: آبگیری سد اتیوپی تاثیر زیادی بر سد العالی که حامی مصر از خشکسالی است و تامین نماینده اصلی برق مصر است، دارد. ایا زیانی بدتر از این هم می تواند وجود داشته باشد؟

وزیر اسبق امور آبی مصر تاکید نمود: اگر اتیوپی برنده این نزاع باشد اهانتی که به مصری ها خواهد شد برابر یا شاید بسیار بزرگتر از آنچه در سال 1967 رخ داد، خواهد بود.

از سوی دیگر اسماعیل صبری استاد علوم سیاسی و روابط بین المللی مصری گفت: همه شواهد و نشانه کنونی گواه بر این است که اتیوپی قصد انصراف از فرایند کنونی خود ندارد و قصد تکمیل آنچه آغاز نموده را دارد و توجهی به تبعات احتمالی یا فاجعه بار این تصمیم خود را ندارد.

وی اضافه کرد: در این میان اتیوپی تنها نیست و کسانی هستند که آنرا تحریک می نمایند همان کسانی که علیه ما توطئه می نمایند و قصد دارند که ما را از شریان حیاتی مان محروم سازند. این توطئه خطرناک با اهداف دراز مدت و مهمترین تهدیدی علیه ما در تاریخ است.

این استاد روابط بین المللی مصری ضمن بی نتیجه توصیف کردن ادامه فرایند مذاکرات و راه حل سیاسی بر این باور که شرایط و زمان اندک به گونه ای است که اجازه ادامه این فرایند را نمی دهد.

وی گفت: احتیاجی نیست که تکرار کنیم که ما در برابر خطر وجودی بی سابقه قرار داریم و تبعات وخیم آن بر ملت ما تا انتها تاریخ باقی خواهد ماند. وقتی دشمن متوجه نمی شود باید با زبان خودش با آن روبرو شد و سریعاً کاری انجام داد.

صندلی راهبردی رودخانه تمدن ساز نیل بر هیچکس پوشیده نیست. از هزاران سال پیش تاب آوری مالی دهها میلیون نفر در سه کشور سودان، مصر و اتیوپی به جریان این رودخانه وابستگی تام داشته است.

حال با آغاز فرآیند آبگیری سد النهضه اتیوپی که به جای درخواست مصر برای چند ساله بودن آن، در سه سال انجام خواهد شد، حیات مالی و اجتماعی مصر با جمعیتی که پیش بینی می شود تا 10 سال آینده به بیش از 145 میلیون نفر برسد در خطر جدی قرار گرفته است. بهره برداری از سد النهضه موجب می شود که قاهره سالانه حجمی در حدود 11 تا 19 میلیارد متر مکعب از آب نیل و در پی آن، درآمد حدود 2 میلیون کشاورز را از دست بدهد.

مصر به شدت به آب نیل احتیاج دارد. حدود 90 درصد از منابع آبی مصر از رود نیل تأمین می شود. همین مساله اهمیت نیل را برای زندگی و اقتصاد مصر نشان می دهد. حدود 86 درصد از آبی که به سد اسوان می رسد از ارتفاعات اتیوپی سرچشمه می گیرد.

نیمی از رودخانه نیل در مناطق پر بارش بالای خط استوا در کشورهای تانزانیا و کنیا و نیمی دیگر در مناطق کاملاً خشک مصر واقع شده است. مصر در طول تاریخ خود با کسب بیشترین منافع از این رودخانه و داشتن یک تمدن رودخانه ای، رابطه ای ناگسستنی با رود نیل داشته است. منافع استراتژیک، ژئوپلیتیک و مالی مصر به دلیل احتیاج به آب برای کشاورزی، صنعت و تأمین آب شرب 90 میلیون نفر، همیشه اهمیت نیل به عنوان شاخص امنیت ملی این کشور را به روشنی نمایان نموده است.

سودان، مصر و اتیوپی نزدیک به یک دهه است که در خصوص مدیریت و پر کردن مخزن سد النهضه که آدیس آبابا بر رود نیل می سازد در حال مذاکره هستند اما تا به امروز توافقی بین طرفین حاصل نشده است.

این پروژه که در سال 2011 به بهره برداری رسید در صورت تکمیل بزرگترین تأسیسات برق آبی در آفریقا خواهد بود. دو کشور پایین دست یعنی سودان و مصر از اینکه این سد تأسیسات آنها را تهدید کند هراس دارند.

مرحله آبگیری سدالنهضه در جولای گذشته انجام شد. اتیوپی در مرحله نخست، آب گیری این سد را به حجم 4.9 میلیارد متر مکعب به اتمام رساند. حال اتیوپی اعلام نموده است که جولای آینده یعنی تا چند ماه دیگر دومین مرحله آبگیری سدالنهضه را ادامه خواهد داد.

اتیوپی طی ماه های گذشته اولین مرحله از آب گیری این سد بزرگ را به انتها رساند و هم اکنون خود را برای پر کردن مرحله دوم آماده می نماید. به موازات پر شدن سد، کار تکمیل آن نیز پیش می رود.

اتیوپی این سد را برای فراوری برق و استفاده از آن در داخل و صادرات مازاد به خارج احداث می نماید و اصرار دارد آن را در سه سال پر کند که همین مسئله باعث اختلاف شده است. مصر و سودان به عنوان کشورهای پایین دست می گویند آبگیری این سد در این مدت باعث وقوع خشکسالی و به تبع آن از دست رفتن زمین های زراعی حاشیه رود نیل و بیکاری و کاهش فراوری خواهد شد و پیشنهاد داده اند در فرایند زمانی بیشتر پر شود.

منبع: خبرگزاری مهر

به "سد النهضه سد ویرانی، مهمترین تهدید تاریخی علیه مصر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سد النهضه سد ویرانی، مهمترین تهدید تاریخی علیه مصر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید